Bahan-bahan ( 12-16 biji )
- 550 gm tepung gandum
- 250 gm air
- 1 biji telur 50gm
- 3 sudu besar susu pekat manis 60gm
- 1 sudu teh garam-6gm
- 1 sudu teh butter/margerin-15gm
- 1-2 sudu besar tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
- Masukkan bahan ke dalam bekas, kacau hingga sebati
- Masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
- Uli hingga jadi doh
- Rehatkan doh selama 10min
- Uli lagi selama 5min
- Ulang langkah 4 dan 5 sebanyak 3 kali.
- Lepas kali ke 3 proses uli an rehat, doh bertambah kenyal dan tidak melekat. sekiranya proses pertama terasa doh melekat di tangan. Pada proses kedua uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 sudu besar)
- buat sebanyak lebih kurang 12-16 biji dan perap selama 3jam atau lebih.
- Setelah diperap bolehlah dikibar.
- Lepas dibulatkan, hendakklah disapu dengan magerin, kemudian baru simpan, apabila masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek-penyek dahulu sebesar tapak tangan, dan rehatkan selama 10 min, sebelum dipenyek besar untuk proses kiba
No comments:
Post a Comment