Monday, October 14, 2013

Vitamin yang Penting untuk ibu hamil.

Vitamin C

Vitamin C, dikenali sebagai asid askorbik berkesan untuk perbaikan rangkaian, kulit yang sihat dan pertumbuhan tulang dan gigi. Dos harian vitamin ini penting bagi wanita hamil dan bayi mereka. Selain manfaat kesihatan sendiri, vitamin C juga membantu tubuh menyerap zat besi. Kekurangan vitamin C juga boleh mengganggu perkembangan mental.

Beberapa sumber yang baik dari vitamin C antara lain buah oren, lada, kacang hijau, kentang, strawberi, betik, brokoli dan tomato.

Produk Shaklee ialah Sustained Release Vita-CTM 500 mg

Vitamin E

Vitamin ini membantu dalam pembentukan otot dan sel darah merah. Namun, dos tinggi dari vitamin E dalam kehamilan juga tidak baik. Pakar menyarankan untuk ibu hamil, vitamin E adalah mencukupi dalam makanan harian mereka dan tidak perlu suplemen tambahan vitamin E selama kehamilan. Vitamin E yang berlebihan berpotensi berbahaya bagi ibu hamil.

Vitamin D

Kekurangan vitamin D sering dikaitkan dengan pertumbuhan mundur, kelainan bentuk tulang dan risiko komplikasi kehamilan. Pakar menyatakan bahawa vitamin D boleh mencegah banyak penyakit seperti diabetes, kanser, penyakit gusi dan penyakit autoimun. Selain itu, juga memudahkan tubuh dalam mengekalkan tahap yang tepat dari kalsium dan fosforus.

Sinar matahari, susu dan lemak ikan adalah beberapa sumber mudah untuk vitamin D.

Produk Shaklee ialah Ostematrix
Tiamin

Tiamin adalah vitamin yang larut air yang termasuk dalam kumpulan vitamin B. Popular disebut sebagai vitamin B1, memainkan peranan penting dalam metabolisme dan proses vital lain. Sebagai contoh, adalah penting untuk mengeluarkan tenaga dari glukosa. Selain membantu dalam perkembangan normal ari otak dan sistem saraf bayi, juga menurunkan risiko berat badan lahir rendah.

Bijirin, gandum, telur, nasi, buah-buahan dan kacang-kacangan adalah beberapa sumber untuk mendapatkan tiamin.

Produk Shaklee ialah B-Complex
Riboflavin

Riboflavin (vitamin B2) yang diperlukan oleh ibu hamil untuk kekebalan tubuh yang baik. Ini membantu dalam pengeluaran tenaga untuk metabolisme lemak, protein serta karbohidrat. Vitamin ini larut dalam air, jadi tidak disimpan dalam badan anda sehingga sangat penting untuk memenuhi asupannya setiap hari.

Produk tenusu, ikan, telur dan bijirin merupakan sumber yang baik dari Vitamin B2.

Produk Shaklee ialah B-Complex

Asid Folic

Sering disebut sebagai vitamin B9 atau folat, asid folis mengurangkan risiko kecacatan saraf (NTDs). Wanita yang hamil muda dan mereka yang merancang untuk hamil dianjurkan untuk makan dan minum yang mengandungi asid folik setiap hari. Oren, sayur-sayuran hijau dan kacang adalah beberapa sumbernya.

Produk Shaklee ialah B-Complex ini adalah kerana dalam vitamin B-Complex keluaran Shaklee lengkap dengan Asid Folic

No comments:

Post a Comment