Tuesday, October 4, 2011

KENAPA ISRAEL DI LINDUNGI BARAT?


  • Israel – satu negara yang dipertikaikan taraf kewujudannya.
  • Israel – satu negara yang tidak pernah berhenti mengancam dan terancam.
  • Israel – suatu negara yang tidak pernah menghormati pandangan & pendapat dunia
  • Israel – satu negara yang menjadi punca kepada banyak pertikaian dan persengketaan yang
  • telah dan sedang berlaku di dunia ini.
Namun seluruh dunia bersetuju bahawa Israel adalah satu-satunya negara yang paling bertuah di dunia ini. Ia berterusan menjadi kesayangan dan sentiasa dilindungi oleh Barat terutama Britain pada satu masa dahulu dan Amerika buat masa ini. Walau apa yang dilakukan olehnya, sokongan yang diberi tidak pernah luntur. Walau bagaimana kejam pun tindakannya terhadap penduduk pribumi Palestin, perlindungan yang dinikmatinya semakin dikukuhkan.

Tidak ada mana-mana negara lain didunia ini yang boleh menandingi kedudukan istimewa Israel ini di mata Barat. Banyak dari faedah dan keistimewaan yang diberi ini melebihi dari faedah dan keistimewaan yang dinikmati oleh rakyat negara penyumbang itu sendiri. Semua keistimewaan ini telah berlanjutan dari hari penubuhannya pada bulan Mei 1948 dan berterusan hingga ke hari ini.

Walau dikutuk dunia terutama dari dunia Islam kerana kekejamannya terutama terhadap rakyat Palestin, suatu yang pasti, Israel telah dan akan kekal bermaharajalela di pentas dunia kerana perlindungan yang terus menerus di beri oleh negara-negara pelindungnya. Israel terus menikmati begitu banyak faedah dan keistimewaan-keistimewaan lain. Mari kita lihat sebahagian darinya:

Penubuhannya

 
Penubuhan negara ini telah dirintis apabila parlimen Britain mengeluarkan Peristiharan Balfour pada tahun 1917. Melalui peristiharan ini, parlimen British telah membenarkan orang Yahudi dari mana-mana pelusuk dunia untuk masuk dan menetap di Palestin. Maka masuklah mereka secara berbondong-bondong ke Palestin yang pada masa itu berada dibawah mandat (penjajahan) British tanpa sekatan, seolah-olah Palestin itu suatu negara tanpa pemilik.

Melalui percaturan pihak Barat, PBB kemudianya telah menubuhkan UNSCOP (United Nation Special Committee on Palestine) yang kemudianya mengusulkan supaya negara Palestin di pecah dua – 45% untuk penduduk asal manakala 55% pula untuk pendatang Yahudi melalui Resolusi 181. Resolusi PBB ini telah diterima dan akhirnya Israel telah diistiharkan penubuhannya secara rasmi pada 14hb Mei 1948 oleh Perdana Menteri pertamanya David Ben Gurion.

Bantuan Kewangan

Polisi Amerika Syarikat semenjak 1948 menggariskan bahawa jumlah bantuan ekonomi kepada Israel mesti menyamai atau melebihi jumlah bayaran balik hutang Israel kepadanya. Berbanding negara-negara lain yang menerima bantuan secara ansuran, bantuan kepada Israel sejak 1982 adalah secara penuh pada setiap permulaan tahun kewangan yang menyebabkan kerajaan AS perlu meminjam dari pendapatan masa depannya.

Semenjak 1949, bantuan AS kepada Israel telah berjumlah US$83.205 billion. Jumlah bayaran faedah yang terpaksa ditanggung oleh pembayar-pembayar cukai di AS bagi pihak Israel pula adalah berjumlah US$49.937 billion. Ini menjadikan jumlah keseluruhan bantuan yang diberi kepada Israel sejak 1949 berjumlah US$133.132 billion. Ini juga bermakna kerajaan AS telah memberi bantuan tahunan kepada rakyat Israel melebihi jumlah bantuan kepada rakyat negaranya sendiri.

Dua Taraf Kerakyatan

Hanya rakyat Amerika Syarikat dari keturunan Yahudi yang dibenarkan memiliki dua taraf kerakyatan yakni kerakyatan Amerika dan kerakyatan Israel. Disamping itu, mereka juga dibenarkan untuk memegang jawatan penting kerajaan di Israel dan juga di Amerika Syarikat. Tiada satu pun negara lain yang memiliki keistimewaan ini!

Perlindungan dari Resolusi PBB

Dari 1967 hingga 1989, Majlis Keselamatan PBB telah meluluskan 131 resolusi yang berkait terus dengan konflik Arab-Israel. Dari 131 resolusi ini, 43 resolusi boleh dianggap sebagai berkecuali manakala baki 88 resolusi adalah mengutuk dan menentang tindakan Israel atau yang boleh dianggap sebagai bertentangan dengan kepentingannya.

Dalam masa yang sama pula, dalam Perhimpunan Agung PBB, 429 resolusi terhadap Israel telah diluluskan dan Israel telah dikutuk sebanyak 321 kali. Amerika Syarikat pula telah menggunakan kuasa vetonya bagi menghalang resolusi berkaitan Israel ini dari sampai kepada Majlis Keselamatan PBB sebanyak 42 kali sejak 1970. Mana-mana resulusi yang diluluskan pun tidak pernah mempunyai sebarang mekanisma penguatkuasaan oleh PBB dan biasanya dianggap tidak mempunyai nilai untuk diambil tindakan di bawah undang- undang antarabangsa.

Membangunkan Kuasa Nuklear

Isreal sehingga kini dilaporkan telah memiliki sehingga 200 buah peledak nuklear. Bagaimana sebuah negara yang baru muncul dan hidup atas ehsan negara lain mampu melakukannya. Sudah pasti ia tidak akan dapat membangunkan program senjata nuklear ini bersendirian tanpa bantuan negara lain. Kini, ianya bukan rahsia lagi. Selepas Krisis Suez pada tahun 1956, Perancis dilaporkan telah bersetuju untuk membantu Israel membangunkan reaktor nuklearnya.

Walau bagaimana pun, bantuan terbesar datangnya dari Britain. Dari dokumenn-dokumen rahsia yang terbongkar, Britain dilaporkan telah membuat beratus-ratus penghantaran barangan terlarang melalui laut dari tahun 1950an hingga 1960an. Walau pun dinafikan oleh Menteri Luarnya Kim Howells, Britain pada bulan Mac 2006 akhirnya mengaku bahawa barangan-barangan terlarang tersebut memang dihantar ke Israel dengan menggunakan khidmat syarikat milik Norway. Itu hanyalah sebahagian dari perlindungan dan keistimewaan yang diberikan oleh Barat kepada Israel sejak sekian lama.

Persoalannya, kenapakah Israel:

  • begitu istimewa dimata Barat sehingga mereka menutup mata atas segala kekejamannya?
  • terus diberi bantuan kewangan yang besar walau pun membangkitkan rasa tidak puas hati di dalam negara kerana ianya melebihi bantuan terhadap rakyat negara penyumbang itu sendiri?
  • terus-menerus disokong walau pun akhirnya negara penyokong dibenci dan dimusuhi oleh negara atau kumpulan penentang Israel?
  • terus dilindungi walau pun menyusahkan dan membahayakan negara pelindung itu sendiri?
Namun Israel terus menerus dibantu dan dilindungi. Pastinya ada sesuatu sebab besar yang
telah memungkinkan semua ini berlaku!

Bersatu Menzalimi Umat Islam

Mari bersama kita renungi kembali peringatan yang jelas dari Allah SWT melalui ayat 120, Surah Al-Baqarah,

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (Wahai Muhammad) sehingga Engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu).

Melalui maksud ayat ini, kita dapat kaitkan secara langsung dengan apa yang sedang berlaku di Palestin. Ianya menjadi contoh nyata bagaimana golongan Yahudi (Israel) telah bersekongkol dengan golongan Nasrani (Amerika dan Barat) bagi menindas dan menzalimi golongan Islam (Palestin).

Agak menghairankan, bagaimanakah golongan Nasrani (Kristian) dan Yahudi ini boleh bersatu sedangkan mereka saling bermusuhan dan salah menyalahi antara satu sama lain? Sebahagian golongan Kristian marah dan memusuhi Yahudi kerana dikatakan menjadi dalang sehingga “tertangkap” dan “tersalibnya” Nabi Isa AS (Jesus Christ) oleh pemerintah Rom. Sementara itu, permusuhan antara golongan Yahudi dan Kristian telah bermula dari saat penolakkan Yahudi terhadap Jesus Christ. Disamping itu Yahudi juga tidak akan lupa 2000 tahun sejarah penindasan dan kezaliman golongan Kristian terhadap mereka termasuk kemuncaknya dengan peristiwa holocaust oleh Hitler. Namun mereka terus bersatu menindas umat Islam Palestin. Pastinya ada sesuatu sebab besar yang telah dapat menyatukan mereka!

Zionis Kristian

Untuk memahami kenapa Israel begitu istimewa dimata Barat dan bagaimana kerjasama besar antara Kristian dan Yahudi ini boleh terjalin, kita perlu melihat kepada satu golongan atau kumpulan yang jarang diperkatakan tetapi ujud dan mempunyai peranan yang sangat besar dalam memastikan keselamatan dan kelangsungan negara haram Israel terus dipertahankan walau berapa tinggi harganya. Kumpulan yang dinamakan Zionis Kristian.

Gerakan atau fahaman Zionis biasanya dikaitkan dengan Yahudi. Namun dikalangan penganut Kristian, ujud satu fahaman yang sebenarnya bertitik-tolak dari ajaran Bible yang menyokong gerakan untuk orang Yahudi kembali ke ’tanah yang telah dijanjikan” (the Promised Land) yakni Palestin. Kumpulan yang menganut fahaman inilah yang dinamakan sebagai Zionis Kristian.

Sokongan Zionis Kristian terhadap Yahudi ini bukan atas dasar kasih sayang atau simpati mereka, tetapi berdasarkan agenda dan kepentingan diri yang lebih besar. Sokongan kepada usaha golongan Yahudi untuk masuk dan menguasai Palestin serta terus kekal disana adalah sebagai syarat wajib untuk kumpulan ini masuk syurga!

Armageddon dan Rapture

Zionis Kristian adalah gerakan yang berpusat di Amerika yang mempercayai bahawa negara Israel adalah pemangkin untuk berlakunya apa yang mereka tunggu dan harap-harapkan - kedatangan semula Jesus. Apabila ini berlaku, semua penganut Kristian yang setia, akan diangkat ke langit bersama Jesus untuk bertemu Tuhan dan kemudian memasuki syurga tanpa perlu mati terlebih dahulu (Rapture).

Menurut kepercayaan kumpulan ini, dimasa itu juga akan berlaku pertempuran terakhir antara kebaikan dan kejahatan (Armageddon). Menurut perkiraaan mereka, antara yang perlu dikorbankan adalah seluruh kaum Yahudi melainkan seramai 144,000 yang bertukar ke agama Kristian! Walau bagaimana pun, sebelum ini berlaku, beberapa syarat perlu dipenuhi terlebih dahulu: Yahudi mesti pulang dan menguasai Palestin seluruhnya, menawan dan menyatukan Jurusalem sebagai pusat pentadbirannya serta membina semula kuil (Temple of Solomon) di atas tapak Masjid Al-Aqsa.

Kerjasama Erat Walau Berlainan Matlamat

Sudah jelas kepada kita kenapa Israel perlu dilindungi dan pertahankan dengan apa cara dan dengan berapa harga sekalipun oleh Barat. Jika Israel dihapuskan dari dunia, sebelum berlakunya peristiwa Rapture, maka musnahlah harapan golongan Kristian ini untuk masuk syurga tanpa melalui pintu kematian. Oleh itu Amerika mesti berterusan membantu negara Israel untuk memastikan kaum Yahudi terus hidup sehingga berlakunya Rapture.

Tetapi bagaimanakah pula Israel berasa sangat selesa serta mengalu-alukan semua bantuan yang dihulurkan walau pun mereka maklum bahawa tujuan mereka dibantu dan dikumpulkan di Palestin adalah untuk kemudiannya disembeleh oleh golongan Kristian ini? Mengapa mereka sanggup bekerjasama kearah kemusnahan mereka sendiri?

Bagi Israel, sebenarnya kerjasama ini adalah satu gagasan yang sangat bijak. Oleh kerana sebahagian besar Yahudi tidak pernah percaya bahaya Jesus akan kembali, mereka merasakan bahawa kerjasama ini tiada kekurangannya. Mereka mendapatkan sokongan untuk Israel dan mereka tidak akan disembeleh akhirnya kerana mereka tidak pernah hirau atau percaya kepada ramalan itu.

Penutup

Golongan Zionis Kristian mendapat semangat baru apabila salah satu keperluan dalam membuktikan kepercayaan mereka muncul apabila terbentuknya negara haram Israel pada tahun 1948. Sehingga kini dianggarkan lebih 20 juta rakyat Amerika menganut fahaman ini.

Apa yang menjadikan fahaman ini merbahaya kepada seluruh dunia adalah kerana selain dari orang awam, ia turut dianuti oleh kalangan pentadbiran di Rumah Putih. Maka apa sahaja kekejaman yang telah, sedang dan yang akan diperlakukan oleh Israel adalah sah kerana ia dianggap menurut perancangan tuhan untuk membawa mereka semua ke syurga nanti. Paul Wolfowidtz, Dick Cheney serta Condolisa Rice adalah antara penganutnya.

Maka bolehkah umat Islam terus mengharapkan pembebasan Palestin dan Masjid Al-Aqsa melalui meja perundingan yang diatur dan dicatur oleh kalangan Kristian Zionist dengan kerjasama talibarut-talibarutnya?

PERHATIAN:- Jika anda rasa kandungan ini patut disebarkan ke laman facebook dan twitter anda,sila klik butang kongsi di bawah ini. Apabila anda sebarkan kandungan ini anda dianggap sebagai pendakwah. Sesungguhnya seorang pendakwah itu akan mendapat ganjaran dari Ilahi..

Sumber: http://khalifahalhidayah.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers