Saturday, August 6, 2011

Bulan Yang Tiada Tolok Banding


RAMADAN muncul kembali pada tahun ini. Kehadiran yang dirindui oleh hamba yang tamak untuk beribadat kepada Allah SWT. Ramadan penghulu segala bulan di dalam setahun. Kelebihannya tidak ada tolak banding dengan bulan yang lain.

Allah maha mengetahui kerana menjadikan Ramadhan sebagai bulan yang cukup istimewa kepada umat Nabi Muhammad s.a.w.

Ayat yang mewajibkan puasa sebulan ialah di dalam surah al-Baqarah 183-184: “Wahai orang-orang yang beriman diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum daripada kamu agar kamu bertaqwa.”

Kefarduan puasa Ramadan apabila turunnya ayat ini di akhir bulan Syaban tahun kedua hijrah. Bermula tahun itulah puasa sebulan diwajibkan.

Marilah kita merebut peluang Ramadan untuk menggandakan amal kita kepada Allah SWT. Bulan yang penuh dengan rahmat Allah kepada hambanya.

Justeru itu perlu digandakan kerja amal kita di dalam bulan Ramadan untuk kita minta kekuatan kepada Allah bagi menghadapi cabaran perjuangan yang begitu mencabar.

Lebihkan munajat kita kepada Allah kerana bulan yang cukup mustajab terutama di sepuluh terakhir. Sehinggakan mereka yang sakit gastrik di bulan lain tetapi mampu untuk melakukannya. Firman Allah SWT bermaksud: “Rahmatku meliputi segala sesuatu.” – al-Araf 156.

Memanglah tepat Ramadan ialah bulan ibadat kepada hambanya. Rasa ringan untuk melakukan ibadah memang terpancar dalam diri setiap hambanya.

Contohnya agak sukar pada hari kebiasaan kita boleh menunaikan ibadah solat sunat sebanyak lapan rakaat atau 20 rakaat, tetapi di dalam bulan Ramadan kita mampu melakukannya.

Allah juga melontarkan perasaan untuk membuat baik, lebih daripada hendak membuat jahat di dalam hati manusia. Kadang-kadang mereka yang melakukan perbuatan jahat berhenti operasi di dalam bulan Ramadan.

Dengan rahmatnya ringan manusia hendak menderma di dalam bulan Ramadan, lebih pemurah di bulan ini berbanding dengan bulan lain.

Kita mengharapkan Ramadan jangan ia berlalu begitu sahaja sebagaimana peringatan Rasulullah s.a.w. Semoga kita tidak tergolong di kalangan mereka yang celaka.

Sabdanya bermaksud: Dari Ka‘ab Bin ‘Ujrah (ra) katanya: Rasulullah (SAW) bersabda: Berhimpunlah kamu sekalian dekat dengan mimbar. Maka kamipun berhimpun. Lalu beliau menaiki anak tangga mimbar, beliau berkata: Amin. Ketika naik ke anak tangga kedua, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika menaiki anak tangga ketiga, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika beliau turun (dari mimbar) kamipun bertanya: Ya Rasulullah, kami telah mendengar sesuatu dari tuan pada hari ini yang kami belum pernah mendengarnya sebelum ini. Lalu baginda menjawab: “Sesungguhnya Jibrail (as) telah membisikkan (doa) kepadaku, katanya: Celakalah orang yang mendapati bulan Ramadhan tetapi dosanya tidak juga diampuni. Lalu aku pun mengaminkan doa tersebut. Ketika aku naik ke anak tangga kedua, dia berkata lagi: Celakalah orang yang (apabila) disebut namamu di sisinya tetapi dia tidak menyambutnya dengan salawat ke atasmu. Lalu aku pun mengaminkannya. Dan ketika aku naik ke anak tangga yang ketiga, dia berkata lagi: Celakalah orang yang mendapati ibubapanya yang sudah tua atau salah seorang daripadanya, namun mereka tidak memasukkan dia ke dalam surga. Lalu aku pun mengaminkannya. – (Hadis direkodkan Al-Hakim dan Sanadnya Sahih)

Di dalam hadis di atas terdapat tiga golongan akan mendapat kecelakaan atau akan dijauhkan daripada rahmat Allah SWT, iaitu:
  1. Orang yang mendapati bulan Ramadan tetapi dosa-dosanya tidak juga diampuni oleh Allah.
  2. Orang yang apabila disebut nama Rasulullah s.a.w di sisinya lalu ia tidak menyambutnya dengan salawat ke atas Nabi s.a.w.
  3. Orang yang mendapati ibubapanya yang sudah tua, atau salah seorang daripadanya, namun ibubapanya itu tidak menjadi sebab untuk ia masuk syurga Allah.
Oleh itu marilah kita bergembira dengan menyambut kedatangan Ramadan sebagaimana Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Siapa yang bergembira dengan kehadiran Ramadan, maka Allah mengharamkan atas dirinya dimasukkan ke dalam api neraka.”

Oleh IDRIS AHMAD
Sumber: http://www.detikdaily.net/

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers