Monday, August 8, 2011

Roti Canai


Bahan-bahan ( 12-16 biji )
  • 550 gm tepung gandum
  • 250 gm air
  • 1 biji telur 50gm
  • 3 sudu besar susu pekat manis 60gm
  • 1 sudu teh garam-6gm
  • 1 sudu teh butter/margerin-15gm
  • 1-2 sudu besar tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
  1. Masukkan bahan ke dalam bekas, kacau hingga sebati
  2. Masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. Uli hingga jadi doh
  4. Rehatkan doh selama 10min
  5. Uli lagi selama 5min
  6. Ulang langkah 4 dan 5 sebanyak 3 kali.
  7. Lepas kali ke 3 proses uli an rehat, doh bertambah kenyal dan tidak  melekat. sekiranya proses pertama terasa doh melekat di tangan. Pada proses kedua uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 sudu besar)
  8. buat sebanyak lebih kurang 12-16 biji dan perap selama 3jam atau lebih.
  9. Setelah diperap bolehlah  dikibar.
Tip.
  • Lepas dibulatkan, hendakklah disapu dengan magerin, kemudian baru simpan, apabila masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek-penyek dahulu sebesar tapak tangan, dan rehatkan selama 10 min, sebelum dipenyek besar untuk proses kiba

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers