Sunday, August 14, 2011

Mangga

Mangga ialah satu tumbuhan yang dijumpai sejak 4000 tahun dahulu di India dan di anggap sebagai simbol kehidupan.Ramai yang mengetahui rasa dan kenikmatan buah mangga tapi disebalik kenikmatan ada terkandung khasiat dan kebaikannya.

Antara kebaikan mangga

  1. 1 cawan hirisan mangga boleh membekalkan 25 peratus nilai harian vitamin A,yang menggalakkan penglihatan kita dengan baik.
  2. Asid glutamin yang terdapat didalam buah mangga juga baik untuk menambah daya ingatan kita.
  3. Pada setiap 100 gram mangga mengandungi 75 peratus kalori yang membantu kita mengimbangi berat badan.
  4. Makan mangga dengan kerap dapat menghaluskan kulit dan membuka liang-liang roma yang tersumbat.
  5. Ini yang selalu di cari oleh orang lelaki,vitamin E yang terdapat dengan banyaknya didalam buat mangga dapat mengawal hormon sex dan peningkatan daya seks.
Digunakan dalam perubatan tradisional.
  1. Dalam perubatan cina, kemasanan dan kemanisan buah mangga dapat menghasilkan tenaga(tonik yin).Mereka gunakan untuk merawat bengkak gusi, anemia, sembelit, batuk, deman, loya, mabuk laut dan penghadaman yang lemah.
  2. Vitamin powehouse – Mangga adalah gudang vitamin. Bermula dari Vitamin A, B, C menjadi kaya dibekalkan dengan mineral seperti fosforus dan kalsium, mangga adalah salah satu buah-buahan yang meminjamkan faedah nutrisi maksimum. Mereka juga mengandungi vitamin K dan magnesium. Mangga sangat kaya dengan potasium yang boleh membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. Mangga adalah salah satu sumber terbaik Betacarotene, quercetin dan Astragalin. Ini adalah antioksida yang meneutralkan radikal bebas.
  3. Pektin Merendahkan Risiko Kanser – Mangga mengandungi fenol yang antioksidan kuat dan mempunyai ciri-ciri anti-kanser. Mereka juga mengandungi pectin, yang menurunkan paras kolesterol darah. Kajian telah menunjukkan hubungan kuat wujud antara banyakmakan seratseperti mangga dan mengurangkan risiko kansersaluran gastrousus. Ia berkesan dalam melegakan liang-liang tersumbat kulit dan keasidan dan pencernaan miskin.
  4. lain-lain faedah – Ia menyembuhkan masalah buah pinggang termasuk nefritis. Mangga merawa masalah pernafasan dan menyembuhkan sembelit. Ia adalah buah buahan yang disyorkan dalam demam. Mangga juga merupakan sumber yang kaya vitamin A (beta-karotena), E, dan selenium yang membantu melindungi daripadapenyakit jantung dan penyakit lain. Mangga adalah buah yang paling sesuai untuk dimakan selepas senaman kerana ia replenishes garam dan tenaga.
Jadi, menikmati raja buah-buahan dan membuat makan secara sihat satu pengalaman yang menarik ini di musim panas

Sumber: http://kgmokkan.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers