adawiyah.koh@utusan.com.my
KURANGKAN pengambilan garam dalam masakan
APA yang anda makan hari ini? Kalau di rumah, anda mungkin
dapat mengawal makanan sekeluarga. Di luar sama ada anak anda di sekolah atau
pasangan anda di pejabat, mereka mungkin makan makanan yang anda bekalkan atau
membeli makanan yang dijual di kafe, restoran atau kantin.
Misalnya, apabila loceng berbunyi di akhir sesi sekolah,
lain pula ceritanya. Anak-anak mungkin mengisi perut dengan snek atau makanan
ringan apalagi jika masih ada banyak duit belanja di saku.
Ada juga snek yang disertakan dengan barang permainan yang
dijadikan sebagai umpan pembelian.
Snek semakin menjadi isu besar khususnya dalam kalangan
generasi muda yang juga boleh menjurus kepada pelbagai isu kesihatan jika
dibiarkan berleluasa.
Si ibu yang mengandung pula tidak boleh berpisah dengan
jeruk. Kata mereka, ia menjadi kegemaran untuk menghilangkan rasa loya. Benar
atau tidak, orang ramai juga perlu mengkaji kandungan garam pada jeruk. Ia
mungkin memberi kesan pada ibu dan bayi yang dilahirkan.
Lain pula ceritanya warga kota yang gemarkan makanan yang
diproses dalam tin seperti sardin dan sebagainya. Kesibukan berkerja atau
tempat membeli makanan segar yang terhad menggalakkan senario ini. Mungkin
tidak salah tetapi cuba baca label makanan tersebut kerana ia mungkin
mengandungi garam yang berlebihan.
Baru-baru ini, Kementerian Kesihatan menyuarakan kebimbangan
masyarakat dalam pengambilan garam. Ramai tidak menyedari garam juga memberi
kesan terhadap kesihatan. Jiika gula popular dengan kencing manis, garam pula
sering dikaitkan dengan darah tinggi. Malah, garam juga menjadi ibu segala penyakit
kerana masalah darah tinggi boleh memberi kesan kepada jantung, buah pinggang,
masalah obesiti dan sebagainya.
Menurut Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, selain
daripada mengurangkan pengambilan gula, orang ramai disarankan supaya mengurangkan
pengambilan garam ataupun natrium dan sodium dalam makanan.
Saranan pengurangan garam tidak melebihi satu sudu atau lima
gram dibuat berikutan hasil kajian di Hong Kong yang mendapati beberapa produk
makanan dalam tin seperti daging lunceon dan sardin mempunyai kandungan natrium
atau sodium yang tinggi. Kajian tersebut yang dilaporkan agensi berita
antarabangsa pada 15 April lalu, mendapati kandungan natrium dalam makanan
melebihi saranan pengambilan harian oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
Seperti yang ditegaskan Tiong Lai, daging lunceon dan sardin
dalam tin merupakan makanan yang terproses dan mengandungi garam, air dan bahan
pengawet seperti natrium nitrat, kalium nitrat, natrium nitrit atau kalium
nitrit.
Natrium boleh digunakan sebagai ramuan makanan atau bahan
pengawet.
Di Malaysia, pelabelan bagi nitrat tidak diwajibkan
memandangkan fokus pelabelan pemakanan hanya bagi empat nutrien utama --
tenaga, protein, karbohidrat dan lemak, dengan pemantauan ke atas kandungan
natrium hanya dibuat bagi makanan terproses.
Di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985, standard bagi
garam (natrium klorida) ditetapkan di bawah peraturan 283, di mana garam perlu
mengandungi tidak kurang daripada 95 peratusan natrium klorida.
Bagaimanapun, beberapa standard makanan di bawah
Peraturan-Peraturan Makanan 1985 mempunyai peruntukan membenarkan penambahan
garam, dengan peruntukan khusus bagi paras garam atau natrium yang perlu tambah
seperti untuk belacan, cincalok, sos ikan, ikan kering dan pekasam (jeruk).
Liow berkata, peraturan Diet Makanan 2010 menyarankan
pengambilan garam tidak melebihi satu sudu atau lima gram garam, bersamaan 2000
miligram natrium sehari, dan ini selaras dengan saranan WHO (2007).
"Berdasarkan kajian pengambilan makanan di kalangan
Orang Dewasa Malaysia 2002/2003, pengambilan natrium di kalangan rakyat
Malaysia adalah sebanyak 2,575 miligram sehari.
"Ini menunjukkan rakyat Malaysia mengambil natrium
melebihi jumlah yang disarankan. Kajian yang sama juga mendapati pengambilan
garam yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan tekanan darah," katanya.
Berdasarkan Panduan Diet Malaysia 2010 yang dikeluarkan
Kementerian Kesihatan, terdapat beberapa contoh makanan yang tinggi kandungan
natrium melebihi paras 480 mg natrium seperti -- kacang panggang (tin),
sayur/sayur jeruk (tin), sup tomato (tin), ayam goreng (makanan segera), kari
ayam (tin), kiub ayam, rendang daging (tin), kari daging (tin) dan sardin
(tin).
Selain itu kicap pekat dan kicap cair, kondimen seperti sos
tomato/cili/tiram, cincalok dan belacan juga melebihi paras 480 mg natrium.
Sehubungan itu, Liow menyeru orang ramai mengurangkan
penggunaan garam dan sos dalam makanan selain kurangkan pengambilan makanan
dalam tin, dijeruk atau makanan digaramkan seperti telur masin.
"Utamakan makanan segar seperti daging segar berbanding
daging ditinkan. Rendam dahulu makanan yang bergaram (seperti ikan masin/ikan
bilis) sebelum dimasak untuk membuang garamnya.
"Sekiranya membeli makanan terproses, baca panel
maklumat pemakanan pada label makanan untuk mengetahui kandungan garam dan
pilihlah produk yang mengandungi kurang kandungan natrium," katanya.
Kesedaran
Sementara itu, menurut Pakar Pemakanan Hospital Pantai
Ampang, Nor Lizawati Che' Lah, natrium sebenarnya perlu untuk melancarkan
proses bendalir dalam badan. Namun kandungan natrium perlu ada hadnya kerana
jika berlebihan, ada yang tidak boleh dibuang. Ia sekali gus memberi kesan
kepada kesihatan.
"Pengambilan garam yang normal adalah 2400 miligram
sodium atau satu sudu teh garam. Menurut kajian di Amerika, pengambilan garam
melebihi 3,000 miligram akan meningkat cara pengambilan makanan segera.
Sebaliknya, dalam makanan yang diproses terdapat 75 peratus
garam yang tersembunyi," katanya.
Tambah Nor Lizawati, jika pengambilan garam diambil secara
berlebihan, ia akan menyebabkan penyakit darah tinggi, jantung, osteoporosis,
kanser perut, gastrik dan buah pinggang.
Mengakui hakikat kewujudan pelbagai jenis garam, Nor
Lizawati berpendapat, kandungan atau kesannya tidak jauh berbeza.
Misalnya, ada kajian yang dilakukan ke atas garam laut,
kandungan mineral lebih baik daripada biasa dan ia lebih masin. Namun, terdapat
garam tiruan seperti pan salt. Ia mungkin lebih masin dan lama-kelamaan lebih
pahit daripada garam biasa.
Mengulas kesedaran masyarakat tentang isu ini, ia masih
ditahap yang rendah. Nor Lizawati memberitahu, walaupun ada kempen mengurangkan
garam dan menggantikannya dengan rempah atau perahan limau, garam masih menjadi
perisa utama.
Antara langkah pencegahan yang boleh dilakukan adalah
memesan makanan kurang garam dan MSG ketika makan di restoran.
Berdasarkan pengalaman Nor Lizawati, beliau pernah berdepan
dengan pesakit darah tinggi yang baru berusia 12 tahun. Hakikatnya, garam bukan
sahaja menyebabkan penyakit tersebut, ia juga menjadi punca utama obesiti.
"Apabila kita makan makanan yang mengandungi lebih
garam, kita akan berasa cepat haus. Justeru itu, seseorang itu tidak akan
berasa puas minum air kosong dan dia lebih gemarkan minum air jus atau manis.
Kemudian, dia akan berasa nak makan lebih. Akhirnya, dia tidak dapat mengawal
pemakanan dan berat badannya mencapai paras obesiti.
Bagi ibu mengandung, pada trimester kedua dan ketiga, mereka
tidak digalakkan mengambil garam berlebihan seperti jeruk buah kerana ia akan
menyebabkan kaki bengkak.
Penyelesaian kepada masalah ini, orang ramai digalakkan
makan lebih buah-buahan dan sayur-sayuran
Sumber : http://ww1.utusan.com.my/
No comments:
Post a Comment