Wednesday, September 26, 2012

7 Khasiat Ampuh Sinar Matahari Pagi Untuk Kesihatan


TUJUH Khasiat Ampuh Sinar Matahari Pagi Untuk Kesihatan Tubuh dan Tulang - Sinar matahari adalah sumber kehidupan bagi semua makhluk yang berada di bumi ini, terutama bagi manusia. Ketika bangun di pagi hari disaat cuaca yang cerah, Kita menghirup udara yang segar dan menghangatkan tubuh Kita di bawah terik sinar matahari yang membuat tubuh dan kulit Kita terasa cerah di pagi hari, kerana matahari di pagi hari sangat baik untuk kesihatan Kita. Selain itu berjemur dibawah sinar matahari mempunyai banyak manfaat kepada kesihatan kita.

Antara 7 manfaat sinar matahari bagi kesihatan tubuh kita ialah:
  1. Mengandung vitamin D: Pada waktu berkas sinar ultraviolet disaring di kulit, sinar tersebut merubah simpanan kolesterol di kulit menjadi vitamin D. Menerima paparan sinar matahari selama 5 minit saja sama ertinya dengan memberikan 400 unit vitamin D pada tubuh kita.
  2. Membentuk dan memperbaiki Tulang: Meningkatnya vitamin D dalam tubuh kerana paparan sinar matahari dapat meningkatkan penyerapan kalsium di dalam tubuh kitaa. Kondisi ini adalah aktiviti dalam pembentukan dan perbaikan tulang dan mencegah penyakit seperti rakhitis dan osteomalacia.
  3. Penawar infekif dan pembunuh bakteria: Sinar matahari mampu membunuh bakteria penyakit, virus, dan juga fungus. Pada perawatan TBC, erysipelas, keracunan darah, peritonisis, pneumonia, mumps, dan asma, terapi sinar matahari sangat diperlukan. Bahkan beberapa dari virus penyebar kanser dapat dimusnahkan oleh sinar ultraviolet ini. funggus, termasuk candida, juga bakteria di udara dapat dibinasakan oleh sinar matahari.
  4. Meningkatkan kesegaran pernafasan: Peningkatan kapasiti darah untuk membawa oksigen dan menyalurkannya ke jaringan-jaringan adalah salah satu kegunaan sinar matahari. Selain itu, sinar matahari juga mampu meningkatkan kesegaran pernafasan kerana jumlah glikogen akan bertambah setelah berjemur di bawah terik matahari.
  5. Kekebalan: Saat kulit terkena sinar matahari, terjadi penambahan sel darah putih, terutama limfosit, yang digunakan untuk menyerang penyakit. Secara tidak langsung antibodi-pun akan ikut meningkat. Kondisi ini akan bertahan hingga 3 minggu. Menurut penelitian, 10 menit di bawah matahari satu dua kali seminggu dapat mengurangi risiko terkena flu hingga 30-40%.
  6. Meredam kolesterol darah: Ini merupakan kelanjutan proses di atas. Setelah kolesterol di bawah kulit dirubah menjadi vitamin D, otak dan tubuh kemudian memberikan isyarat kepada kolesterol yang ada dalam darah untuk keluar dari darah menuju ke kulit. Dari proses inilah kadar kolesterol dalam darah dapat dikawal dengan baik.
  7. Mengurangi gula darah: Sinar matahari adalah insulin semulajadi yang memberikan kemudahan penyerapan glukosa masuk ke dalam sel-sel tubuh. Perkara inilah yang merangsang tubuh untuk mengubah gula darah menjadi glycogen, yang kemudian disimpan di hati dan otot. Proses inilah sebagai turunnya kadar gula darah.
Begitu pentingnya matahari bagi kita, mari jangan kita sia-siakan anugerah Allah kepada kita yang telah memberikan sumber kehidupan bagi kita. Untuk itu marilah kita harus membiasakan diri terkena sinar matahari setiap hari, kerana demi kesihatan tubuh kita. Semoga ia dapat bermanfaat bagi kita.

Sumber: http://www.storyunic.com/

No comments:

Post a Comment