Monday, March 28, 2011

Kesan Minda Gajah Sarkas


Orang Melayu dalam perniagaan sering dianggap mempunyai sikap ingin cepat untung, mudah putus asa dan mahu segala-galanya dibantu untuk berjaya. Sikap seumpama itu jika dibiarkan berterusan, ia akhirnya akan menyebabkan orang Melayu tidak akan ke mana. Sebaliknya mereka akan terus ketinggalan dalam bidang ekonomi.

Namun begitu dalam mengejar kejayaan, orang Melayu tidak harus melupakan lunas-lunas Islam. Mereka harus melaksanakan perniagaan demi mendapat keberkatan di dunia dan akhirat.

Justeru dalam usaha menyedarkan orang Melayu berhubung perkara ini, Ketua Eksekutif Kumpulan Johor Corporation (JCorp) yang juga Naib Presiden Dewan Perniagaan Islam Malaysia (DPIM), Tan Sri Muhammad Ali Hashim mewujudkan gagasan yang dipanggil Jihad ekonomi.

Malah, Muhammad Ali juga mahu orang Melayu menghapuskan minda gajah sarkas yang dianggap beliau hanya merosakkan golongan itu untuk mencapai kejayaan.

Dalam pertemuan dengan wartawan Mingguan Malaysia, ZULKIFLEE BAKAR, AMRAN AHMAD dan AZMAN IBRAHIM, beliau yang telah berjaya meletakkan nama JCorp di persada antarabangsa mengulas mengenai kesan minda gajah sarkas ini kepada ekonomi orang Melayu dan kenapa mereka perlu melepaskan diri daripada pemikiran seumpama itu jika mahu berjaya.

MINGGUAN: Apakah sebenarnya yang cuba ditonjolkan melalui jihad ekonomi dan bagaimana konsep itu boleh membantu peniaga-peniaga Islam untuk maju?

MUHAMMAD ALI: Apabila kita sebut tentang jihad ekonomi atau perniagaan, ia adalah konsep sama yang turut diperjuangkan oleh Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem). Kita di Dewan Perniagaan Islam Malaysia (DPIM) menerima konsep jihad ekonomi sebagai asas perjuangan, malah menjadikannya sebagai penyata misi dewan.

Mungkin istilah jihad itu boleh menyumbang sedikit kontroversi terutama apabila ada orang Islam sendiri yang bimbang dan takut, istilah tersebut akan mengundang tuduhan negatif oleh orang bukan Islam. Ia disebabkan jihad sering kali dikaitkan dengan keganasan. Namun begitu sebenarnya kita tidak perlu ragu dan bimbang kerana jihad bukan bermakna keganasan seperti yang didakwa.

Terdapat 40 ayat dalam kitab suci al-Quran yang menyentuh tentang jihad dan peperangan dan 20 ayat daripada semua ayat itu membawa jihad yang dipanggil dalam surah Al-Furqaan iaitu Jihad dan Kabilah. Maknanya, jihad yang lebih besar dan utama ialah menentang hawa nafsu dan keperluan mengatasi tuntutan nafsu yang merosakkan kita.

Bagaimana jihad ekonomi boleh membantu orang Islam dalam aspek perniagaan?

MUHAMMAD ALI: Dunia perniagaan menyajikan keadaan dan ruang yang mencabar nafsu manusia, terutama umat Islam kerana membabitkan aktiviti penjanaan harta kekayaan dan peluang untuk orang mengambil jalan ringkas sehingga menghalalkan segala cara, menipu, merosakkan alam sekitar dan menjual binatang yang dilarang untuk mengaut untung.

Di sinilah wujudnya peranan para peniaga Islam kerana kita memang mahukan kekayaan setelah ketinggalan sekian lama, tetapi kaedah dan cara yang digunakan dalam mengendalikan perniagaan itu yang berbeza. Apa yang dibimbangkan ia menjurus kepada cara merosakkan diri, keluarga dan alam sekitar jika tidak berpegang kepada ajaran Islam sebenar.

Oleh itu kita kena cari jalan dan kaedah menjalankan perniagaan yang serasi dengan ajaran Islam kerana walaupun bisnes bermatlamatkan keuntungan, menjana kekayaan dan mewujudkan peluang pekerjaan, tetapi kita perlu cuba menghindarkan diri daripada sifat tamak-haloba, rakus dan elemen individualistik sehingga merosakkan akhlak dan peribadi usahawan.

Kita perlu seimbang dan cuba mengelak daripada melakukan perkara-perkara yang tidak berakhlak dalam dunia perniagaan dan korporat walaupun belajar mengenai corak pengurusan Jepun, Singapura, China dan barat yang tidak mengenal soal halal haram, syurga neraka dan tidak mempercayai kewujudan tuhan.

Jadi, adakah usahawan Islam turut terikut-ikut budaya ini?

MUHAMMAD ALI: Mungkin kadang-kadang kita boleh terlupa, alpa dan terikut-ikut dengan budaya rasuah, berkaraoke, minum arak seperti yang diamalkan oleh peniaga bangsa lain.

Sebenarnya, ajaran Islam memberi kelebihan dalam dunia perniagaan. Jika kita kaji konsep brek kenderaan, kita akan mendapati ia ada dua fungsi iaitu memberhentikan kenderaan dan satu lagi yang sering kita abaikan iaitu dengan adanya brek itu, kita berani untuk memecut laju. Cuba bayangkan kalau kereta kita tiada brek, tentunya kita tidak berani untuk memandu laju.

Oleh itu, hukum syarak juga diibaratkan sebagai brek yang membolehkan peniaga Islam untuk berkembang maju, namun ada had yang perlu dipatuhi agar tidak berlakunya kecelakaan atau kemalangan.

Kaedah ini telah membuktikan kejayaan kerana banyak syarikat tempatan antaranya Petronas, syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) dan Kumpulan JCorp yang telah menerapkan konsep jihad ekonomi dalam berniaga.

Sejauh mana penerapan konsep jihad ekonomi di kalangan usahawan Melayu akan berjaya?

MUHAMMAD ALI: Selalunya, faktor utama yang menjadi punca kegagalan usahawan Melayu ialah sikap kurang yakin dengan diri sendiri yang diburukkan lagi dengan konflik fahaman songsang yang disebarkan oleh ulama-ulama yang tidak faham soal perniagaan.

Ulama-ulama ini mengatakan peniaga hanya mahu mengejar soal kebendaan dunia dan ini menyebabkan ramai usahawan Melayu yang teragak-

agak dalam menjalankan perniagaan dan akhirnya mereka mengundurkan diri.

Kita mesti ketepikan konflik dengan menjalankan perniagaan yang serasi dengan jiwa dan nilai hidup dengan selalu bersolat, berpuasa dan berzakat agar tidak wujud keraguan dalam diri.

Ini penting kerana jihad perniagaan bermakna berniaga bukan untuk kepentingan diri atau peribadi, pengorbanan untuk agama, bangsa dan negara, tidak melanggar hukum syarak atau undang-undang dan mencapai keuntungan.

Konsep jihad ini sebenarnya sangat kuat, ia mampu menyedarkan usahawan mengenai kepentingan berniaga untuk kemajuan agama, bangsa dan negara. Apabila sedar perkara ini, usahawan akan lebih bersemangat untuk menebus maruah dan berjuang habis-habisan bagi mencapai kejayaan dan bersyukur.

Apabila kita berjihad, orang luar juga mudah memberi sokongan kerana memahami usaha itu bukan untuk kepentingan peribadi dan oleh kerana itu, JCorp tidak melakukan penswastaan atau belian kuasa pengurusan (MBO) kerana lebih cenderung kepada pengurusan cara wakaf yang menyerahkan hak milik kepada Allah Taala dan manfaatnya dinikmati bersama.

Mengenai Islamofobia atau ketakutan terhadap aktiviti umat Islam, apakah perkara ini wujud dalam senario semasa dan menyekat perniagaan?

MUHAMMAD ALI: Dari pengalaman dan pengamatan saya, perkara seperti itu tidak berlaku dan kita harus ingat bahawa matlamat akhir perniagaan ialah jualan kepada pengguna dan pembeli.

Sebenarnya, golongan pengguna dan pembeli ini tidak mengambil kisah mengenai hal-hal berkaitan agama kerana kesemua mereka ada persamaan iaitu tidak mahu ditipu dan suka peniaga yang amanah.

Dalam sesetengah perkara, Islamofobia mungkin menjadi halangan tetapi bagi saya, apa yang lebih penting ialah reputasi perniagaan tidak tercalar dan jenama terus menyinar.

Kebanyakan orang barat tidak faham mengenai jihad kerana jihad dalam bahasa Inggeris ialah holy war atau peperangan suci. Mereka tidak tahu bahawa Islam secara jelas menyebut tiada peperangan yang suci, Islam adalah agama keamanan dan jihad itu hanya boleh dilakukan jika ada bukti orang teraniaya, tertindas dan ia tidak boleh dibuat sesuka hati, dan ada batas-batas seperti tidak membunuh wanita yang lemah serta anak-anak kecil.

George Bush guna istilah crusade apabila berlaku tragedi 11 September dan merosakkan fahaman orang barat mengenai Islam. Crusade tidak sama dengan jihad, tetapi dalam agama Kristian, Pope atau Paus mempunyai kuasa untuk memberi keampunan kepada orang yang pergi perang.

Bagaimana cara untuk menerapkan nilai jihad ini dalam warga korporat Islam?

MUHAMMAD ALI: Cara terbaik ialah dengan menunjukkan teladan menerusi bukti kejayaan usahawan yang mengamalkan konsep jihad perniagaan. Pertama, mereka mesti menjalankan perniagaan yang menguntungkan dan disusuli dengan corak pemikiran yang betul.

Kita harus ingat bahawa orang Melayu berada dalam kedudukan minoriti dalam dunia perniagaan pada masa ini walaupun bangsa itu menguasai lebih 60 peratus daripada populasi negara, jadi, kita kena berusaha memajukan diri.

Dua bulan lepas, Tan Sri ada menyebut tentang gajah sarkas di kalangan orang Melayu

MUHAMMAD ALI: Saya membawa contoh gajah dalam perumpamaan tersebut kerana kita semua tahu gajah adalah binatang yang hebat dari segi kekuatan dan saiz badannya.

Namun, sesuatu yang agak pelik kerana gajah sarkas yang diikat dengan rantai kecil tidak mahu merentap rantai itu untuk lari dan bebas seperti binatang lain.

Saya percaya ia berlaku kerana ketika ditangkap mula-mula dahulu, kaki gajah diikat dengan rantai besar dan cuba direntap berkali-kali, gajah tetap gagal melarikan diri dan akhirnya ia berputus asa.

Apabila putus asa dan kemudiannya diberikan makanan dan minuman secukupnya, gajah berkenaan mudah berasa selesa dan tidak lagi ingin bebas.

Bagaimana keadaan ini boleh dikaitkan dengan orang Melayu?

MUHAMMAD ALI: Sama juga, jika kita diberikan tongkat yang banyak, kita juga akan mudah berasa selesa walaupun terus dijajah.

Orang putih dahulu menjajah kita dengan mereka menjadi pegawai dan orang Melayu dilabelkan sebagai kakitangan. Kini, walaupun kita telah merdeka untuk tempoh 50 tahun dan dapat memerintah negara dengan bebas, rakyat kita masih dipanggil kakitangan.

Apabila bergelar kakitangan, bagaimana negara mahu bergerak sebagai ekonomi berteraskan pengetahuan kerana rakyat bekerja menggunakan kaki dan tangan sahaja tanpa berfikir.

Sebenarnya, kita sendiri yang tidak mengubah keadaan itu dan terus membawa minda gajah sarkas menuju masa depan. Kita tidak menilai semula keadaan ini dan ini mungkin apa yang berlaku hari ini.

Hari ini, wujud cubaan membawa masuk tulisan Mandarin, kita dahulu berkompromi soal ini dengan sanggup mengenepikan tulisan jawi sebagai tolak-

ansur dengan tulisan Cina dan India yang menerima tulisan rumi tetapi hari ini mereka mahukan semula tulisan itu.

Mungkinkah perkara ini berlaku kerana cengkaman politik orang Melayu yang semakin lemah?

MUHAMMAD ALI: Berbalik kepada cerita gajah sarkas tadi. Kita selesa dan menjadi lemah sehingga tidak sedar berkenaan kuasa yang kita miliki sebenarnya. Dalam perniagaan, jika kita pandai mengurus, pegangan saham sebanyak 30 peratus sahaja sudah cukup untuk membolehkan seseorang itu menguasai keputusan.

Bagaimanapun, orang Melayu terutama generasi muda hari ini tidak boleh dipaksa untuk berniaga secara serta-merta. Ini berbahaya kerana statistik global menunjukkan peluang untuk gagal sangat tinggi di kalangan mereka yang cuba berniaga pertama kali dan saya khuatir golongan ini terus berputus asa. Setelah gagal pada kali pertama, mereka turut hilang sokongan daripada ahli keluarga terutama ibu bapa yang selama ini mewarisi pekerjaan warisan sejak turun-temurun.

Perjuangan ini adalah untuk jangka masa panjang dan cara terbaik ialah bekerja dahulu bagi mereka yang sudah mempunyai pekerjaan tetap demi mencari pengalaman dan membina jaringan sebelum mula berniaga.

Namun ada juga orang Melayu yang mendapat projek atau kontrak segera?

MUHAMMAD ALI: Itu yang saya khuatir dengan golongan yang mendapat peluang perniagaan terhidang depan mata, memperoleh secara mudah hingga menyebabkan mereka tidak mahu berfikir, hilang semangat juang dan tidak mampu untuk berdikari.

Bagi saya, kerajaan harus meneruskan DEB tetapi menggariskan sempadan dan had, tegas dalam pelaksanaan dan tidak memberi banyak tongkat selain memastikan hanya yang layak mendapat peluang perniagaan.Begitu juga halnya dalam pemberian biasiswa, bantuan kepada yang layak sahaja.

Apa pandangan Tan Sri mengenai usaha-usaha menghapuskan DEB?

MUHAMMAD ALI: Pemahaman mengenai DEB boleh dianggap berbeza-beza antara satu dengan yang lain. Salah satu cabang dalam dasar itu ialah mana-mana syarikat yang ditubuhkan mesti menyerahkan 30 peratus pegangan saham kepada orang Melayu.

Apabila ia menjadi dasar, ini bagi saya satu kesilapan kerana tiada sesiapa boleh memaksa untuk menyerahkan hak. Sama juga dengan andaian banyak pihak di kalangan bukan bumiputera yang mengaitkan campur tangan kerajaan dalam pelaksanaan dalam dasar itu, justeru, apabila berbicara mengenai DEB, semua pihak kena faham segala aspek atau sampai bila-bilapun masalah tidak selesai.

Kita kena selalu berpegang pada prinsip keadilan yang diterima pakai oleh semua kaum dan memberi definisi kepada keadilan agar semua pihak mendapat bantuan sewajarnya.Apa pesanan dan harapan Tan Sri kepada orang Melayu agar memahami kuasa ekonomi juga penting selain kuasa politik ?

MUHAMMAD ALI: Orang Melayu harus menyedari keperluan untuk berdikari dan jika ada keperluan untuk menentang arus dari segi menolak tongkat kerajaan jika mengetahui ia mampu membawa kemudaratan, maka kita perlu berani untuk menolaknya.

Kita lihat sahaja cara orang Cina berniaga. Apabila tidak menerima tongkat dan berdikari dalam berniaga, mereka ternyata mempunyai semangat juang yang tinggi dan berwibawa sehingga mampu bertahan dan kembali berkembang selepas melepasi krisis ekonomi.

Orang Melayu diingatkan jangan jadi seperti cerita itik yang terbang mencari kepanasan ketika musim salji, mereka singgah di satu kawasan dan dijamu dengan makanan sehingga tidak lagi mahu terbang. Mereka menjadi selesa dan apabila orang tidak lagi memberi makanan, mereka panik, tidak tahu berusaha dan akhirnya mati kelaparan.

Di pos oleh Arbain Muhayat

Sumber: http://www.ipislam.edu.my/

No comments:

Post a Comment