1. Kurangkan pengambilan lemak dalam makanan.
- Pilih daging tanpa lemak dan ayam tanpa kulit
- Masak dengan menggunakan sedikit minyak (kukus, bakar, rebus, panggang, tumis dan mendidih)
- Pilih makanan yang rendah lemah (susu rendah lemak, susu skim, mayonis rendah lemak, keju rendah lemak dan lain-lain)
- Makan 5 atau lebih sajian sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari
Sayuran-sayuran: 1 sajian piawaian = ½ cawan sayuran yang dimasak = 1 cawan sayuran segar
Buah-buahan: 1 sajian piawaian = 1 potong tembikai/betik/nenas = 1 biji saiz sederrhana oren/epal/pisang = 8 biji anggur
- Pilih produk makanan yang tinggi serat (roti gandum tulen, beras perang, biskut gandum tulin, bijirin tinggi serat dan lain-lain.
- Dengan pengambilan serat yang lebih, pastikan anda minum air dengan secukupnya (lebih daripada 8 gelas air sehari)
- Lycopene (tomato, tembikai, limau gedang merah, jambu dan aprikot kering).
- Selenium (bran, brokoli, beras perang, bawang putih, cendawan, tepung oat dan produk bijirin penuh)
- Vitamin E (badam, asparagus, minyak kanola, bayam dan biji bunga matahari).
- Flavanols and Polyphenols (teh atau teh hijau)
- Tauhu, "miso", susu kacang soya, "fucok", tempe dan produk soya lain.
No comments:
Post a Comment