Sunday, January 2, 2011

Kisah Rasulullah S.A.W Dan Seorang Yahudi

Ali bin Abi Talib r.a berkata “ Sewaktu Rasullullah saw duduk bersama para sahabat Muhajirin dan Ansar, maka dengan tiba-tiba datanglah satu rombongan orang-orang Yahudi lalu berkata: “Ya Muhammad, kami hendak bertanya kepada kamu kalimat-kalimat yang telah diberikan oleh Allah kepada Nabi Musa a.s yang telah diberikan kecuali kepada para Nabi utusan Allah atau malaikat muqarrab”

Lalu Rasullallah saw bersabda, “Silakan bertanya”

Berkata orang Yahudi, “Sila terangkan kepada kami tentang 5 waktu yang diwajibkan oleh Allah ke atas umatmu”

Sabda Rasullallah saw, “Sembahyang Zuhur jika tergelincir matahari, maka bertasbihlah segala sesuatu kepada Tuhannya. Sembahyang Asar itu ialah saat ketika Nabi Adam a.s memakan buah khuldi. Sembahyang Maghrib itu adalah saat Allah menerima taubat Nabi Adam a.s. Maka setiap mukmin yang bersembahyang Maghrib dengan ikhlas dan kemudian dia berdoa meminta sesuatu pada Allah maka Allah pasti akan mengkabulkan permintaanya. Sembahyang Isyak itu ialah sembahyang yang dikerjakan oleh para Rasul sebelumku. Sembahyang Subuh adalah sebelum terbit matahari. Ini kerana apabila matahari terbit, terbitnya di antara dua tanduk syaitan dan di situ sujudnya setiap orang kafir”

Setelah orang Yahudi mendengar penjelasan dari Rasullallah saw, lalu mereka berkata, “Memang benar apa yang kamu katakan itu Muhammad. Katakanlah kepada kami apakah pahala yang akan didapati oleh orang yang bersembahyang?”

Rasullallah saw bersabda, “Jagalah waktu-waktu sembahyang terutama sembahyang yang pertengahan. Sembahyang Zuhur, pada saat itu nyalanya neraka Jahanam. Orang-orang mukmin yang mengerjakan sembahyang pada ketika itu akan diharamkan ke atasnya wap api neraka Jahannam pada hari Kiamat”

Sabda Rasullallah lagi, “Manakala sembahyang Asar adalah saat di mana Nabi Adam a.s memakan buih khuldi. Orang-orang mukmin yang mengerjakan sembahyang Asar akan diampunkan dosanya seperti bayi yang baru lahir.”

Selepas itu Rasullallah saw membaca ayat yang bermaksud, “Jagalah waktu-waktu sembahyang terutama sekali sembahyang pertengahan. Sembahyang Maghrib itu adalah saat di mana taubat Nabi Adam a.s diterima. Seorang mukmin yang ikhlas mengerjakan sembahyang Maghrib kemudian meminta sesuatu daripada Allah, maka Allah akan perkenankan”

Sabda Rasullallah saw, “Sembahyang Isyak (atamah). Katakan kubur itu adalah sangat gelap dan begitu juga pada hari Kiamat, maka seorang mukmin yang berjalan dalam malam yang gelap untuk pergi menunaikan sembahyang Isyak berjemaah, Allah SWT haramkan dirinya daripada terkena nyala api neraka dan diberikan kepadanya cahaya untuk menyeberangi Titian Sirath”

Sabda Rasullallah saw seterusnya, “Sembahyang Subuh pula, seseorang mukmin yang mengerjakan sembahyang Subuh selama 40 hari secara berjemaah diberikan kepadanya oleh Allah SWT dua kebebasan iaitu :
  1. Dibebaskan daripada api neraka.
  2. Dibebaskan dari nifaq.
Setelah orang Yahudi mendengar penjelasan daripada Rasullallah saw, maka mereka berkata,

“ Memang benarlah apa yang kamu katakan itu wahai Muhammad saw. Kini katakan pula kepada kami semua, kenapakah Allah SWT mewajibkan puasa 30 hari ke atas umatmu?”

Sabda Rasullallah saw, “ Ketika Nabi Adam memakan buah pohon khuldi yang dilarang, lalu makanan itu tersangkut dalam perut Nabi Adam a.s selama 30 hari. Kemudian Allah SWT mewajibkan ke atas keturunan Adam a.s berlapar selema 30 hari. Sementara diizin makan di waktu malam itu adalah sebagai kurnia Allah SWT kepada makhluk-Nya”

Kata orang Yahudi lagi, “ Wahai Muhammad, memang benarlah apa yang kamu katakan itu. Kini terangkan kepada kami mengenai ganjaran pahala yang diperolehi daripada berpuasa itu”

Sabda Rasullallah saw, “ Semoga hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT, dia akan di berikan oleh Allah SWT 7 perkara :

  1. Rahmat Allah sentiasa dekat dengannya
  2. Akan dicairkan daging haram yang tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh daripada makanan yang haram.)
  3. Diberi oleh Allah sebaik-baik amal.
  4. Dijauhkan daripada merasa lapar dan dahaga.
  5. Diringankan baginya siksa kubur (siksa yang amat mengngerikan)
  6. Diberikan cahaya oleh Allah SWT pada hari Kiamat untuk menyeberangi Titian Sirath.
  7. Allah SWT akan memberinya kemudian di syurga.
Kata orang Yahudi lagi, “Benar apa yang kamu katakan itu Muhammad. Katakan kepada kami kelebihanmu di antara semua para nabi”

Sabda Rasullallah saw, “Seorang nabi menggunakan doa mustajabnya untuk membinasakan umatnya, tetapi saya tetap menyimpankan doa saya (untuk saya gunakan memberi syafaat kepada umat saya di hari Kiamat).

Kata orang Yahudi, “ Benar apa yang kamu katakan itu Muhammad. Kini kami mengaku dengan ucapan Asyhadu Alla illaha illallah, wa annaka Rasulallah (kami percaya bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan engkau utusan Allah)”

Sedikit peringatan untuk kita semua:

“Dan sesungguhnya akan Kami berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berilah berita gembira kepada orang-orang yang sabar” (Surah Al-Baqarah: ayat 155)

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya” (Surah Al-Baqarah: Ayat 286

Sumber: http://www.freewebs.com/

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers