Monday, January 3, 2011

Tanda-tanda Penyakit Jantung

Penyakit Jantung adalah musuh utama dunia. Terlalu ramai yang telah menjadi mangsa. Ada pesakit sendiri tidak mengetahui yang mereka adalah penghidap penyakit jantung. Apakah anda ada simptom seperti berikut. Jika ada elok anda ke hospital untuk membuat pemereksaan secara terperinci. Diantara simptomnya adalah:
 1. Cemas: Serangan jantung boleh menimbulkan rasa cemas atau ketakutan atas kematian.
 2. Sakit dada: Memang tak semua sakit dada menjadi penunjuk serangan jantung. Rasa sakit ini kadang diibaratkan seperti dada yang dihempap sesuatu yang berat.
 3. Batuk atau bersin terus menerus. Boleh menjadi simptom sakit jantung akibat pengumpulan cecair di paru-paru.
 4. Pening: Jangan menganggap remeh pening ini kerana ini boleh saja boleh menyebabkan sakit jantung.
 5. Penat: Merasa kepenatan sepanjang hari boleh menjadi simptom dari kegagalan jantung berfungsi dengan sempurna.
 6. Mual atau tidak nafsu makan: Sebenarnya bukan perkara yang biasa ketika serangan jantung, seseorang merasa sakit perut atau muntah. Namun, pembengkakan di bahagian perut yang dikaitkan dengan sakit jantung memang boleh mengganggu nafsu makan.
 7. Sakit di bahagian tubuh lain: Dalam kebanyakan serangan jantung, rasa sakit bermula dari dada dan menyebar ke bahu, lengan, siku, punggung, leher, rahang, atau perut. Ada kalanya mereka yang mengalami serangan jantung tidak merasakan sakit dada. Hanya ada rasa sakit di kawasan tubuh yang lain. Rasa sakit pun boleh datang dan pergi.
 8. Denyut jantung cepat atau tidak teratur: Semasa denyut jantung cepat dan tidak teratur, apalagi apabila rasa lemas, atau nafas pendek, boleh menjadi tanda serangan jantung, sakit jantung, ataupun aritmia.
 9. Sukar bernafas: Ada kalanya seseorang yang mengalami serangan jantung tidak merasakan sakit atau tekanan di dada, tetapi merasa kesulitan bernafas.
 10. Berpeluh: Perlu waspada kalau tiba-tiba anda berpeluh padahal sedang duduk di kerusi.
 11. Tubuh bengkak: Sakit jantung boleh menyebabkan cecair terkumpul di dalam tubuh. Akibatnya di bahagian tubuh seperti kaki, perut, dan pergelangan kaki, bengkak.
 12. Sangat lemah: Mereka yang mengalami serangan jantung merasakan rasa lemah yang amat sangat. Rasanya mereka tidak boleh memegang sehelai kertas di antara jarinya.
Oleh: taf4
Sumber: http://www.detikdaily.net/

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers