Sunday, August 22, 2010

Murtabak Telur


Bahan-bahan:

Bahan inti:

350 gram daging kisar
100 gram bawang besar
100 gram bawang putih
100 gram serbuk kari daging
½ cawan minyak masak
5 biji telur ayam – dipukul sedikit
1 sudu kecil garam
Sedikit daun kari

Bahan doh:

1 kg tepung gandum
350 ml air
150 gram marjerin
100 gram minyak masak
2 biji telur ayam
½ sudu kecil garam

Cara penyediaan:

Untuk doh; bancuh telur garam dan air. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diadun sehingga sebati. Tutup adunan dengan kain bersih. Perap selama 10 minit supaya tepung naik.

Bentukkan adunan menjadi bebola seberat 60 gram. Sapukan marjerin. Perap lagi selama 3 jam.

Untuk inti; panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang putih, bawang besar, daging cincang dan serbuk kari. Masukkan garam dan daun kari. Kacau hingga sedikit kering. Masukkan telur dan gaul rata.

Tebar bebola tepung hingga nipis dan kembang. Tuangkan inti di tengah dan lipat bentuk empat segi.

Panaskan kuali nipis dan sapukan minyak masak. Goreng murtabak sebahagian demi sebahagian sehingga masak.

Enak disajikan bersama kuah kari atau jeruk bawang merah.

No comments:

Post a Comment