1 kg laksa (dicelur) 1 kg ikan kembung 2 batang bunga kantan 5 keping asam gelugur 10 biji cili padi 1 tangkai daun kesum 2 sudu besar otak udang 2 batang serai (diketuk)4 liter air 1 biji timun (dihiris) sedikit daun salad (dihiris) 2 biji bawang besar (dihiris) 2 sudu besar cili kisar 4 biji telur rebus Garam secukup rasa | ||
Cara: | ||
Rebus ikan kembung hingga lembut. Buangkan tulangnya & kisar isi ikan hingga halus. Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk. Biarkan mendidih selama 20 minit. Kemudian masukkan isi ikan, garam & masak lagi selama 10 minit. Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas hingga penuh, bubuhkan salad, timun & telur rebus. |
Thursday, May 20, 2010
Laksa Penang
Labels:
Resepi Pilihan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment